Bokslut: En sammanfattning av din ekonomi
26 mars 2024
Få en enkel översikt över en av årets viktigaste händelser som företagare.
Bokslut: En sammanfattning av din ekonomi
Bokslut är en årlig sammanfattning av ett företags ekonomiska ställning. Det ger en överblick över företagets intäkter, kostnader, vinster och förluster under en viss tidsperiod, vanligtvis ett kalenderår. Bokslutet består av två huvuddelar:
Resultaträkning: Visar hur mycket pengar företaget har tjänat eller förlorat under en viss tidsperiod. Den beräknas genom att subtrahera kostnader från intäkter.
Balansräkning: Visar företagets tillgångar (vad företaget äger) och skulder (vad företaget är skyldigt) vid en viss tidpunkt, vanligtvis vid slutet av räkenskapsåret.
Syftet med bokslut:
Följa upp ekonomisk prestation: Bokslutet ger en tydlig bild av hur företaget har presterat under året. Detta kan användas för att identifiera styrkor och svagheter i verksamheten och fatta välgrundade beslut om framtiden.
Uppfylla lagkrav: Alla svenska företag är skyldiga att upprätta och arkivera ett bokslut varje år.
Underlätta skattedeklaration: Bokslutet används som underlag för skattedeklarationen.
Ge information till intressenter: Bokslutet kan ge värdefull information till intressenter som investerare, långivare och kunder.
Vem ansvarar för bokslut?
Det är styrelsen i ett företag som är ansvarig för att upprätta ett korrekt bokslut. I praktiken görs dock ofta bokslutet av en revisor eller en bokföringsbyrå.
Hur ofta gör man bokslut?
Bokslut ska göras årligen.
Vad innehåller ett bokslut?
Förutom resultat- och balansräkning innehåller bokslutet ofta följande:
Förvaltningsberättelse: En rapport från styrelsen som beskriver företagets verksamhet och ekonomiska ställning under året.
Revisionsberättelse: En rapport från revisorn som beskriver granskningen av bokslutet.
Noter: Kompletterande information som förtydligar vissa poster i resultat- och balansräkningen.
Kalle tipsar:
Många småföretagare kan göra sitt bokslut själv, men om du inte har erfarenhet inom ekonomi så bör du ta hjälp av en redovisningsassistent första året, så att du lär dig göra det rätt.
Börja planera ditt bokslut i god tid.
Se till att du har bra bokföring.
Anlita en revisor eller en bokföringsbyrå om du behöver hjälp.